I dagarna två har jag deltagit vid seminarier som handlar om hur de olika kvinnoorganisationerna här i Arequipa tillsammans kämpar mot våldet, främst i nära relationer. Jag har mött en hel del intressanta människor som säkerligen med all sin vilja och kraft tillsammans med Svalorna Latinamerika kan arbeta för en tryggare och mer vädig vardagssituation för utsatta kvinnor och barn.
Nätverket består av flera lokala kvinnoorganisationer, bland annat Red Mujer Rural, Centro de Investigación Educatión y Desarollo CIED samt kvinnojouren Centro Emergencia Mujer som deltog under nätverksdagarna i Arequipa.
I stora drag handlade seminarierna om den stora acceptans som faktiskt råder här i Peru, när det gäller att utföra våld mot kvinnor och barn. Problemet med hjälpinstanser som social verksamhet och polis, är att avstånden mellan Arequipa med dess hjälpinsatser till de kvinnor och barn som är i behov av stöd och hjälp, är för långa. Det har bland annat sin bakgrund i att de kvinnor som behöver hjälp, samtidigt måste ta hand om hemmet med allt vad det innebär. Det gör att tiden inte räcker till heller, då det ofta tar flera timmar för dem att ta sig till stan från byarna. Ett annat problem är att lagarna i Peru inte är tillräckligt tydliga för ett skydd av utsatta kvinnor och barn. Rättsväsendet i Peru skyddar många gånger förövaren, bland annat med hjälp av de sk terapuetiska lagarna, främst gällande abortfrågan. Har nämnt detta kort i ett tidigare inlägg.
Kvinnan på bilden ovan var en av de engagerade deltagarna som representerade en av kvinnoorganisationerna CIED, Roberta Marmanillo Aguayo, som arbetar med socioekonomisk verksamhet runt om i Arequipa. Med betydande instatser arbetar CIED med att stärka deltagardemokratin i byarna. Förhoppningsvis ska de övervinna fattigdom, våld i nära relationer samt en centralisering av makteliten i landet.
Men allt detta arbete tar tid. Inget görs av sig själv och ensam är man inte heller stark. Därför är det av stor väsentlighet att nätverket håller ihop och får möjlighet att kämpa för samma rättigheter inom alla områden och samhällen. Svalorna Latinamerika har varit en av initiativtagarna till detta nätverksbildande. En mycket viktig initiativ som förhoppningsvis kommer att stärka alla lokala kvinnoorganisationer för ett vidare samarbete med befolkningen samt ökad trygghet för våldsutsatta kvinnor och barn.
Imorgon bär det vidare till staden Cusco, med förhoppning om att träffa kvinnoorganisationer även där. I Lima, dit jag ska återvända i slutet av denna resa, har jag redan nu uppbokade träffar med en lokal biståndsorganisation som heter IDEA, och har samarbete med Sida. Får se nu hur den organisatioinen kommer att bära i framtiden för Limas utsatta befolkning. Med spänning och en del frustration, ser jag fram emot intervju med vår svenska representant där.
4 kommentarer:
Ja du verkar ha en spännande resa. Ha en bra vistelse.
TAck så mycket Bengt! Ja här är livet som en skör tråd vill jag lova... på flera sätt! Ha det gott.
Vi fortsätter att följa din blogg, Maria, verkligen spännande. Du skriver utförligt och sakligt. Vackra foton..
Ni får ta det Försiktigt.
Ha det så bra!!
John, Amanda o Herman
VI är förväntansfulla...
John,Amanda o Herman
Skicka en kommentar