torsdag 28 februari 2008

Vem lyssnar till de unga?

Ett Ungdomens Hus är i starkt behov i centrala Sundsvall - i allafall en träffpunkt att vara på!

Vid ett möte med några få politiker och tjänstemän men flertalet ungdomar på Bildens Hus i Sundsvall häromkvällen, uppmärksammades detta med att dessa ungdomar verkligen nådde fram med sitt budskap om att något måste göras för dem.

I dagsläget är det mellan 100 till 120 ungdomar som varje dag vistas vid Navet i centrala Sundsvall. Ungdomarna själva har länge insett att detta inte är hållbart i längden - att varje dag ta del av både alkoholisters och knarkares vardag...

Poängen med mötet var att ungdomarna lyfte fram att det inte är flera saker som biljardbord, pingisbord, tv-apparater eller datorer som behövs. Istället är det en lokal eller någon annan form av träffpunkt att kunna umgås i som är det primära. Även att det finns någon vuxen tillgänglig som exempelvis kan bistå med att stå i en kiosk för försäljning av godis etc, skulle vara önskvärt.

En av ungdomarna tog upp att hon och hennes kamrater inte ville vara på fritidsgården där de bor, med anledning av att det är så mycket invandrare där. Detta visar på att vuxenvärldens attityder mot det som är annorlunda, i första hand måste förändras för att barn och ungdomar också ska förstå att det inte är så konstigt med människor från andra länder - som dessutom vill vara som svenskarna. Men detta tar lång tid, kanske generationer, innan vi kan se en generell förändring mot det bättre i frågan.

Min slutsats av mötet, var att det i mångt och mycket handlar om vuxnas attityder till vad de unga individerna har för åsikter och preferenser. Det är viktigt att vi i första hand lyssnar till vad de unga har att säga, istället för att gräva ner oss i den byråkratiska pappersvärlden som vi faktiskt gör i Sverige idag.

Jag tycker att det är jätteintressant och givande att lyssna till vad ungdomarna i vår kommun har att säga, vad de vill och hur de ser på framtiden. De har så mycket att ge och därför är det viktigt att vi politiker lyssnar och tar till oss deras önsemål.

Med hopp om en ökad integration, ser jag fram emot nästkommande möte med dessa ungdomar och hoppas att då få se någon av de styrande politikerna på plats!

3 kommentarer:

M-Shakely sa...

JA… jag håller med dig det behövs verkligen hjälp till ungdomarna här i stan...

Maria sa...

ja det här måste vi jobba vidare på, du är oxå välkommen som besökare - utan partitillhörighet!

M-Shakely sa...

Tack för det ;)