måndag 11 februari 2008

Vi måste göra mer!

Inslaget i kvällens aktuellt om att modern till den 16-åriga flickas kamp mot sin brors kontrollbehov i Fosie utanför Malmö, förgäves har kontaktat socialtjänsten i kommunen. Istället ledde det till flickans död.

Det är under all kritik! I ett så välutvecklat land som Sverige, med så mycket välutbildat folk och ett informationsflöde på hög nivå, är det besynnerligt och inte alls okränkbart att förbise det larm som modern till den döda flickan faktiskt har gjort.

Är det verkligen rimligt att okunskapen är så pass omfattande hos många socialsekreterare om just hedersbrott, att man som hanläggare inom detta område drar sig för att söka hjälp på högre instans? Här behövs verkligen resurser i många led. Det är inte rimligt att handläggare inom socialtjänsten ska behöva åta sig ärenden som de inte kan utreda för behandling på ett värdigt sätt.

Det som behövs göras för en bättre och tryggare socialtjänst för flertalet av unga utsatta flickor, är bland annat att det inom socionomutbildningen får ta del och lära av vad hederrelaterade brott är, vilka konsekvenser det får och vad man kan göra åt det.

Men det allra viktigaste är att lyssna till hur de utsatta flickorna har det när de ropar på hjälp!

Det finns så mycket att göra och så mycket som vi behöver lära oss om varandras traditioner och kulturer. Dock ska inte hederrelaterat brott accepteras i Sverige bara för att personerna i fråga kommer från annan kultur. Hedersbrott är ingen kultur anser jag...

2 kommentarer:

M-Shakely sa...

... När bl.a. invandrare har svårt att få jobb, då blir kontakten med samhället ganska dåligt ,i ett land som Sverige sociala kontakter sker ofta via jobbet, om vi hade många invandrare med olika bakgrund på arbetes platsen så hade vi mindre hedersmords incidenter ,då man haft kontakt och lärt av varandra och anpassat sig , en av de orsaken till sådana händelser är ju dåligt integration och jobb politik i Sverige ...ja gör något ...det gör vi...

Maria sa...

Ja visst har du en poäng i resonemanget, Mésud. Man kan inte lämna människor åt sitt öde i ett helt främmande land...