tisdag 5 februari 2008

Realistiskt eller rasistiskt?

Ja vad ska man säga om tragedin i Hermodsdal häromveckan? Oavsett om dödsorsaken av den 16-åriga flickan var hedersrelaterat eller ej, så är det en oerhörd tragedi att det återigen är en ung människa som mister livet så ofattbart som denna händelse har visat.

Anklagelserna haglar nog tätt nu igen mot invandrarnas existens i Sverige, om det verkligen visar sig att det är ett hedersrelaterat mord eller dråp. Om detta kan man säga mycket. Något så fruktansvärt! Ja, jag är benägen att hålla med...

Men vi ska komma ihåg att misshandel och våld som även leder till döden inom familjen, inte enbart vilar på invandrarfamiljernas handlingar. Mörkertalet bland infödda svenssons är större än man tror och personligen anser jag att oavsett orsak till våldshandling inom familjen, så grundar sig sådant här på ett maktbehov hos förövaren.

Jag försvarar definititivt inte hedersrelaterat brott, utan jag anser att lever och verkar man i ett land, så bör lagen styra såväl för de utlandsfödda som för infödda svenskar. Så gäller även för svenskar som lever i ett främmande land.

Det jag i första hand vill få fram, är att vi andra som hör och ser vad som händer med de här unga flickorna, måste visa att vi verkligen stödjer dem. Myndigheter som socialtjänst och i skolans värld, bör få ännu mer insyn i vad begrepp som hedersrelaterat våld innebär och vilka konsekvenser sådana handlingar får.

Något annat som är värt att lyfta fram, är som jag ovan nämnt, att det faktiskt inte bara är bland utlandsfödda som våld i hemmet sker. Detta lyfts dock inte fram i medierna på samma sätt som när det gäller invandrare. Inte undra på att främlingsfientligheten ökar, då våra makthavares kunskaper om andra människor är alltför knapphändiga. Inte undra på att ett flertal av svenskarna med avsky uttrycker "skicka hem dem där de kommer ifrån"när de hör eller läser i tidningen att ytterligare en flicka har ramlat ner från familjens balkong.

Vi har mycket att lära och lyssna på de här utsatta flickornas upplevelser. Vi måste ta dem till oss, inte stöta bort dem!

Inga kommentarer: