söndag 8 februari 2009

Hur förstärker vi barn och ungdomskulturen?

Förra måndagen var jag på samtalskonferens i Söråker i egenskap av ledamot för kultur och fritidsnämnden i Sundsvall. Detta handlade om att stödja, utveckla och förstärka våra ungas kultur och fritid.

Det var en fanstastisk rolig, inspirerande och mycket lärorik dag med politiker, tjänstemän, fritidsledare m fl som möttes under trevliga och seriösa samtal och grupparbeten kring barn och ungdomars möjligheter att få utöva kultur och fritid så mycket som möjligt.

Vad som diskuterades var bland annat att förstärkning mellan skola och kulturverksamhet ska samarbeta betydligt mer än vad som görs idag. Vi måste understödja kulturen och vårda den så att det fångar barn och ungdomars intresse mycket mer än som det är nu. Det gäller såväl lokalt som regionalt. Förhandlingar och överensstämmelse med staten är ett måste, samtidigt som staten inte ska detaljstyra de tänkta verksamheterna.

Något som fångade mitt intresse under denna inspirerande dag, var att begreppet filosofi tidigt i skolan lyftes fram som viktigt element, för att nå ut med kultur till barn och ungdomar. Där dina tankar om vad som är sanning är lika viktiga som andras! Alltså i det här forumet vad som är relevant och vettigt utifrån ett barns eller en ungdoms perspektiv, med stöd av lärare och andra vuxna som är aktiva i verksamheterna.

Vi kom oxå fram till att det ska undersökas om det behövs en regional plattform för barn och ungdomskultur och vems ansvar det är för att nå en bra samverkan mellan inblandade aktörer. med andra ord är det viktigt med konsolidering av kultur och fritid för barn och ungdomar i vårt län. Sammanslagningar och samarbete över gränserna, dvs verksamheterna som berör barn och ungdomar är ett måste för en långsiktig utveckling av våra unga!

Hur vi ska gå vidare rent praktiskt med detta arbete, kommer att redogöras under våren då det ska arrangeras möten med ungdomar. Jättekul och viktigt! Mycket trevlig och intressant dag med intressanta människor på plats vill jag säga.

Tack ni som ordnade denna viktiga konferensdag i Söråker!

Inga kommentarer: