lördag 21 februari 2009

Välj inte bort flyktingar med störst behov!

Pressmeddelande om kommunernas hantering av flyktingmottagandet:


PRESSMEDDELANDE 2009-02-18

SKL och Migrationsverket har nyligen presenterat brister kring de kommunala besluten om mottagande av flyktingar med särskilda behov. Flyktingar med funktionshinder och familjer med många barn får sällan eller aldrig en introduktionsplats i den kommun de hamnar i. Vinnarna är istället välutbildade flyktingar som ofta skaffar sig bostad och arbeten på egen hand.
"Vi får inte välja bort de flyktingar som kanske har störst behov av stöd och hjälp. Det är ett medmänskligt ansvar", säger Maria Lilja som nu tar upp frågan i kommunfullmäktige genom nedanstående interpellation;


Vilka flyktingar prioriteras?
Kommunerna har en central uppgift att fylla i den svenska flyktingpolitiken. I de flesta fall sköts detta väl, då kommunerna sammantaget tar emot ungefär 20 000 flyktingar per år med uppehållstillstånd som följd.

Där det däremot brister, är de kommunala besluten kring resurssvaga flyktingar, såsom funktionshindrade, analfabeter, familjer med många barn och flyktingar med traumatiska upplevelser med sig i bagaget. Dessa utsatta människor får ofta avslag från alltför många kommuner. Istället prioriteras välutbildade flyktingar som ofta skaffar sig bostad och arbete på egen hand.

Detta har vi kunnat ta del av bland annat genom uttalande av Migrationsverkets Dan Eliasson i olika medier.

Ur ett humanitärt perspektiv bör vi prioritera de mest behövande framför kronor och ören. Detta är vad svensk flyktingpolitik grundar sig på!

Eftersom Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser att staten ska ge kommunerna högre bidrag under längre tid än som görs idag, för att stödja flyktingar med särskilt behov, så ställer jag därmed frågan till socialnämnden:

Tar Sundsvall emot flyktingar med särskilda behov?

Inga kommentarer: